The agricultural production of toquilla straw in Ecuador, the artisanal productive flow and the formation of prices
DOI:
https://doi.org/10.26871/killkanatecnica.v4i2.688Abstract
Toquilla straw or Carludovica Palmata is grown in mountainous areas such as the Coast and the East as they are areas where the climate is humid. It is a species of palm tree (with fibrous tissue), it grows wild in the tropical forests of the Western and Eastern regions, and in areas located at an average altitude of 100 to 180 meters. The diversity of this crop has not expanded to other parts of the country, because it does not have the climatic characteristics that it needs. Toquilla straw plays an important role in the economy of various groups or associations established at the national level, constituting a source of income for each of the families. The objective of this article is to carry out a socio-productive characterization of the production of toquilla straw, especially the artisanal productive flow and analysis of the elements that intervene in the formation of the prices of this raw material used in the making of the hat, heritage of humanity and other consumer products. Through research instruments such as the survey, observation and interview, it was possible to reach conclusions, establishing the new flow diagrams of the artisanal production of toquilla straw, as well as the formation of the price. In summary, a diagnosis is obtained that allows decisions to be made in the commune.
Downloads
References
Andrea Boero. (2008). “Diseño de Sistema de Calentamiento de Aire y Cámara de Secado para Paja Toquilla por Recuperación de Energía desde Hornos Artesanales de Cocción de la Paja”. Tesis de Grado. Facultad de Ingeniería en Mecánica y Ciencias de la Producción, Escuela Superior Politécnica Del Litoral.
Claudia palacios, C. (2013) Los sombreros de paja toquilla un Producto Artesana Disponible en: http://www.definicionlegal.com/definicionde/Globalizacion.htm
Edwin Jiménez. (2005) “Mejoramiento del proceso de producción de la fibra natural paja toquilla para la elaboración de sombreros y otras artesanías en la comuna Barcelona de la península de Santa Elena “Escuela Superior Politécnica Del Litoral ESPOL disponible:
https://www.dspace.espol.edu.ec/bitstream/123456789/1573/1/3118.pdf
Chóez, T., 2013. Propuesta de Asociatividad para los artesanos que elaboran sombreros de paja toquilla en la comuna Bambil Deshecho dentro de la provincia de Santa Elena,Bambil Deshecho: s.n. Consultado el 18 de mayo del 2016. Disponible en:http://bibliotecas.upse.edu.ec/opac_css/index.php?lvl=notice_ display&id=3140
Jimbo, A., 2015. Valoración de costos, aplicación de costeo por Procesos para la producción de la paja toquilla en la Asociación “Teresita Esperanza de la comuna Barcelona, cantón Santa Elena, Provincia de Santa Elena, 2015:sn. Consultado el 31 de mayo del 2016. Disponible en:http://bibliotecas.upse.edu.ec/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=9517
Organización de la Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación FAO (2005) Genero y sistemas de producción campesinos. Lecciones de Nicaragua. Roma.
Proaño, F. (2013) Origen del sombrero Panamá Hats. Universidad San Francisco de Quito.
Ubilla, G., 2014. Creación del centro de diseño de paja toquilla para la asociación de mujeres artesanas agricultoras productivas emprendedoras libres-MAPEL, Santa Elena, 2014: s.n. Consultado el 19 de julio del 2016. Disponible en:http://bibliotecas.upse.edu.ec/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=4351
UNESCO. (2013) Patrimonio Inmaterial Cultural .Disponible en http://www.montecuadorhat.com/tag/paja-toquilla/
Zambrano, B. (2012). Metodología en los diagramas de flujos.
Downloads
Published
- Abstract 1024
- PDF (Español (España)) 680